DÅLIG TILLGÄNGLIGHET PÅ UTESERVERINGAR - Livihop
Stäng

Vi finns i hela Sverige - kontakta oss gärna!

010-15 15 900
info@livihop.se

DÅLIG TILLGÄNGLIGHET PÅ UTESERVERINGAR

21.03.13

På många uteserveringar är det problem med tillgängligheten för funktionshindrade. Ett vanligt problem är att caféerna och restaurangerna snålat med utrymmet.

Att ta en kopp kaffe eller ett glas i solskenet på en uteservering är inte en självklarhet för alla. För den som till exempel är rullstolsburen kan nivåskillnader som en trappa eller brant ramp sätta stopp för utefikat. Ordföranden för DHR De handikappades riksförbund i Uppsala län, Siw Eriksson, som själv sitter i rullstol märker direkt om hon är välkommen eller inte.

Men det vanligaste problemet, enligt Siw Eriksson, är att caféerna och restaurangerna snålat med utrymmet. Antingen går det inte att ta sig fram mellan borden med en rullstol, eller så blir den rullstolburne ett hinder för andra besökare.

– Då kommer de att säga att där får du inte sitta, då kommer de inte fram, de andra, säger hon.

Enligt årets Tillgänglighetsbarometer så missar många kommuner att ställa krav på tillgänglighet när tillstånd ges för uteserveringar. I Uppsala län är det bara Uppsala och Östhammar som i dagsläget gör det.

DHR De handikappades riksförbund i Uppsala län försöker ständigt få krögare och caféägare att tänka på de funktionshindrade när uteserveringarna snickras i ordning, men det är motigt enligt Siw Eriksson.

– Hur mycket är vi värda egentligen, vi som sitter i rullstol? De får inte dra alla över kam, säger Siw Eriksson.

Källa: SR