RBU:S ORDFÖRANDE REAGERAR STARKT PÅ MISSFÖRHÅLLANDEN I ASSISTANS - Livihop
Stäng

Vi finns i hela Sverige - kontakta oss gärna!

010-15 15 900
info@livihop.se

RBU:S ORDFÖRANDE REAGERAR STARKT PÅ MISSFÖRHÅLLANDEN I ASSISTANS

26.03.13

Idag rapporterar Sveriges radios Ekot om missförhållanden som har upptäckts i samband med utredning av bedrägerier med personlig assistans i Södertälje. Det handlar om assistansberättigade personer som enligt uppgift har levt under miserabla förhållanden och inte fått den personliga assistans som de har rätt till. Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, har många medlemmar som behöver personlig assistans och förbundet reagerar starkt på dagens mediauppgifter.

– Många med assistansbehov har svårt att freda sig själva och befinner sig därför i en väldigt utsatt situation, säger Agnetha Vikenger, förbundsordförande i RBU. Det är enormt upprörande att människor som fått betalt för att hjälpa istället tycks ha utnyttjat dessa personer för egen vinning.

Den senaste tidens rapporter om bedrägerier och missförhållanden riskerar att skada allmänhetens förtroende för den personliga assistansen. Därför är det, inte bara för de enskilda drabbade personerna, av största vikt att vi har en fungerande tillsyn av den personliga assistansen.

– Det är jätteviktigt att missförhållanden upptäcks och avhjälps, men samtidigt får vi vara varsamma så att debatten inte rusar iväg och tar orimliga proportioner. I Sverige finns omkring 16 000 personer med assistansersättning och de flesta är naturligtvis varken bedragare eller bedragna, säger Agnetha Vikenger.