Vårdföretagarnas påverkansarbete ger resultat! - Livihop
Stäng

Vi finns i hela Sverige - kontakta oss gärna!

010-15 15 900
info@livihop.se

Vårdföretagarnas påverkansarbete ger resultat!

02.10.17

Vårdföretagarnas påverkansarbete ger resultat!

Rykten säger att Försäkringskassan kommer införa elektronisk räkning (blankett 3057). Stämmer det?
Ja visst, äntligen! Det är tydligt att myndigheten har tagit till sig och lyssnat på våra argument. Från och med den 1 november 2017 kommer det vara möjligt att skicka in räkningen (blankett 3057) elektroniskt.

Detta är ju verkligen bra, men det fanns väl varken tid eller ekonomisk möjlighet för myndigheten att genomföra denna förändring nu?
Vi har haft flera möten med ansvarig chef på Försäkringskassan, ansvarig minister och riksdagsledamöter där vi påtalat vikten av att införa möjlighet till att skicka in räkningen elektroniskt. Vi har skrivit debattartiklar, pratat med journalister och haft samverkan med KFO och Kommunal i denna fråga. Att försöka påverka och förändra olika beslut är både svårt och tar tid. Det är inte alltid vi lyckas, men denna gång verkar vi faktiskt fått gehör för våra synpunkter. Tack vare våra engagerade medlemmar har vi fått bra med svar på de olika enkätundersökningar vi skickat ut tidigare i år. Svaren visar att skrämmande många företag (drygt 70 %, mars 2017) har eller har haft problem med utebliven ersättning från Försäkringskassan, trots korrekta inskickade handlingar. Vi har även fått in mycket bra redogörelser från drabbade företag om vad som skett med ärendehanteringen som vi sedan kunnat presentera vid våra möten med Försäkringskassan. Jag tror att allt detta tillsammans har gjort att de fått prioritera om och tidigarelägga denna förändring.

Hur är det tänkt att fungera?
Den som har assistansersättning från Försäkringskassan kommer från och med november att kunna skicka in räkningen via ”Mina sidor”. Undantaget är vårdnadshavare eller ställföreträdare för den som har assistansersättning eller de som har skyddad identitet. När blanketten skickas via ”Mina sidor” får den assistansberättigade en kopia som bekräftelse på att Försäkringskassan tagit emot den, något som har saknats tidigare. Om den assistansberättigade vill skicka räkningen till assistansanordnaren som utför assistansen går den att skriva ut. Den kan också sparas i datorn och mejlas.

Är fler förändringar på gång?
Ja, en annan nyhet är att från och med den 1 november 2017 kan assistansanordnare använda myndighetens e-tjänst för att anmäla uppgifter om vilka assistenter som arbetar hos en person som har assistans. Tidigare har det bara kunnat göras med blanketten Anmälan från arbetsgivare – uppgifter om en personlig assistent (3066). Detta kommer också underlätta arbetet enormt.
Det är viktigt att gå in på www.forsakringskassan.se, och sedan klicka på Logga in och sedan på Hjälp att logga in – för arbetsgivare till e-tjänster för arbetsgivare. Där kommer det stå vad som ska göras för att ansluta sitt företag. Det är bra att göra det så fort som möjligt efter att Försäkringskassan gått ut med informationen så att det inte blir någon fördröjning (de skickar ut info om detta troligtvis i nästa vecka). Vad vi fått höra kan det ta upp till två veckor om det är många som vill ansluta sig samtidigt.